ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ

Ένα σύστημα συναγερμού αποσκοπεί στην προστασία των κτιρίων. Στην EYECAT δίνουμε μεγάλο βάρος στην προστασία των ιδιοκτητών από κάθε παράνομη εισβολή και ειδικότερα στις περιπτώσεις των οικιών και των κτιρίων που φυλάσσονται. Για να το πετύχουμε αυτό, βασιζόμαστε στον λεπτομερή σχεδιασμό και την σωστή εγκατάσταση των συστημάτων συναγερμού.

Πώς να επιλέξετε Συναγερμό
Στην EYECAT επιλέγουμε τα καλύτερα συστήματα συναγερμού ανάμεσα στα δεκάδες εκατοντάδες που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα περισσότερα από τα συστήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο διαθέτουν αξιοπιστία, αλλά κάποια από τα μοντέλα αυτά παρέχουν περισσότερες και πιο ασφαλείς λειτουργίες.

Πρωταρχικά κριτήρια προκειμένου να επιλέξετε ένα σύστημα συναγερμού είναι το μέγεθος του χώρου και οι ενδεχόμενες ανάγκες αυτοματισμού. Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου, οι ζώνες παρακολούθησης των μοντέλων συναγερμού μπορούν να ποικίλουν από 4 έως και 640! Σε αυτό το σημείο βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι σε κτίριο 2.000 τ.μ. οι 168 ζώνες που εγκαταστήσαμε κάλυψαν πλήρως τις ανάγκες του χώρου. Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή μοντέλων συναγερμού που σε ενδεχόμενη παραβίαση ανάβουν τα φώτα, κλειδώνουν τις πόρτες, ενεργοποιούνται/απενεργοποιούνται αυτόματα, οπλίζουν και αφοπλίζουν από το τηλέφωνο, δέχονται κωδικούς για πολλούς χρήστες, διακόπτουν τον εξαερισμό σε περίπτωση φωτιάς…

Ποια είναι η δομή ενός Συστήματος Ασφαλείας
Ένα σύστημα συναγερμού περιλαμβάνει την κεντρική μονάδα (πίνακας συναγερμού), το πληκτρολόγιο, τις συσκευές οπτικοακουστικής σήμανσης (εσωτερική και εξωτερική σειρήνα) και τους εξωτερικούς ή εσωτερικούς αισθητήρες. Προκειμένου να θεωρείται αξιόπιστος, πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα τηλεφωνικής ενημέρωσης των ιδιοκτητών ή καλύτερα ενός ειδικού κέντρου λήψης (ΚΛΣ-Κέντρο Λήψης Σημάτων).

Η σύνδεση των εξαρτημάτων στην κεντρική μονάδα γίνεται ενσύρματα ή ασύρματα. Η κεντρική μονάδα, που είναι η «καρδιά» του συναγερμού, τροφοδοτείται μόνιμα με ρεύμα 220 volt, ενώ διαθέτει μπαταρία που εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του συναγερμού σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Το κόστος της εξαρτάται από το εάν είναι ενσύρματη ή ασύρματη καθώς και από τον αριθμό των ζωνών που διαθέτει. Οι ζώνες στο κέντρο του συναγερμού διαχωρίζουν τον χώρο στον οποίο υπάρχει το σύστημα συναγερμού σε περιοχές (πχ παράθυρα ορόφου, ραντάρ ορόφου, κεντρική είσοδος...).

Τα Περιφερειακά του Συναγερμού

 • Το πληκτρολόγιο: Μπορεί να γίνει εγκατάσταση ενός ή περισσότερων πληκτρολογίων, αναλόγως το μοντέλο του συναγερμού. Ορισμένα οικονομικότερα κέντρα διαθέτουν ενσωματωμένο πληκτρολόγιο. Μέσω του πληκτρολογίου γίνεται κάθε ενέργεια για τη χρήση του συναγερμού (όπως, π.χ. όπλιση-αφόπλιση), όπως και η ενημέρωση του συναγερμού για το αν το σύστημα είναι οπλισμένο ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα (πχ χαμηλή μπαταρία, διακοπή ρεύματος). Στο πληκτρολόγιο απεικονίζονται οι ζώνες του συναγερμού που είναι ενεργοποιημένες ή η ζώνη του συναγερμού που έχει παραβιαστεί. Σε ορισμένα πληκτρολόγια όλες οι ενδείξεις δίνονται με λαμπάκια ενώ άλλα διαθέτουν οθόνη υγρών κρυστάλλων.
 • Οι σειρήνες: Είναι από τα βασικότερα εξαρτήματα για την αποτροπή μιας κλοπής. Η ύπαρξη συναγερμού σε έναν χώρο μειώνει τις πιθανότητες κακόβουλης επίθεσης κατά 80%. Η ύπαρξη εξωτερικής εμφανούς σειρήνας ενημερώνει κάθε κακόβουλο για την ύπαρξη του συναγερμού. Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός εσωτερικής και εξωτερικής σειρήνας ασκεί μεγάλη ψυχολογική πίεση στον εισβολέα αποτρέποντάς τον από το να παραμείνει στον χώρο. Η εξωτερική σειρήνα αποτελεί το πιο ευάλωτο εξάρτημα του συναγερμού, καθώς είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικό χώρο. Όταν ο εισβολέας προσπαθήσει να την παραβιάσει, ο μικροδιακόπτης (tamper) τον οποίο διαθέτει και ο οποίος ελέγχεται από τον συναγερμό επί 24ωρου βάσεως, θα καλέσει άμεσα στο ΚΛΣ ή στον ιδιοκτήτη.

Η επιλογή των ανιχνευτών/αισθητήρων οι οποίοι συνδέονται στην κεντρική μονάδα γίνεται με βάση τις ανάγκες κάθε εγκατάστασης.

 • Οι ανιχνευτές κίνησης: Είναι οι συνηθέστεροι ανιχνευτές που χρησιμοποιούνται στο συναγερμό. Διακρίνονται σε υπέρυθρους και μικροκυματικούς. Οι υπέρυθροι λειτουργούν ανιχνεύοντας διαφορά θερμοκρασίας. Οι μικροκυματικοί ανιχνεύουν τόσο την κίνηση όσο και διαφορά θερμοκρασίας. Ανάλογα με τον κατασκευαστή διαφοροποιείται η εμβέλεια ανίχνευσης. Στην αγορά κυκλοφορούν κυρίως μοντέλα με μήκος ανίχνευσης τα 10 με 15 μέτρα και πλάτος τις 90 με 120 μοίρες.
 • Οι μαγνητικές επαφές: Χρησιμοποιούνται για την ασφάλιση κάθε πόρτας ή παραθύρου. Είναι μικρά εξαρτήματα που αποτελούνται από δύο μέρη: Το σταθερό μέρος, το οποίο διαθέτει ένα έλασμα τοποθετείται στο κούφωμα, ενώ ένα μαγνητικό αντίκρισμα τοποθετείται στο κινούμενο μέρος της πόρτας ή του παραθύρου. Όταν η πόρτα κλείνει, ο μαγνήτης έρχεται σε αντίκρισμα με το σταθερό μέρος και κλείνει το έλασμα. Έτσι, γνωρίζουμε ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστά.
 • Οι ανιχνευτές καπνού/φωτιάς: Υπάρχουν ορισμένοι πυρανιχνευτές που έχουν τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης στο κέντρο του συναγερμού και δεν υστερούν στον τομέα της αξιοπιστίας. Ανιχνευτές τέτοιου τύπου είναι οι πυρανιχνευτές καπνού, πυρανιχνευτές θερμοκρασίας (θερμοδιαφορικοί), καπνού & θερμοκρασίας, ανιχνευτές μέγιστου ορίου θερμοκρασίας (ιδανικοί για λεβητοστάσια).
 • Οι ανιχνευτές θραύσης υαλοπινάκων: Είναι μια συσκευή που διαθέτει μικρόφωνο και ανιχνεύει ακουστικά συχνότητες. Ενεργοποιείται όταν προκληθεί ήχος από θραύση κρυστάλλου και διαθέτει εμβέλεια 10 μέτρων.
 • Οι ανιχνευτές θερμοκρασίας: Είναι στην ουσία ένα ψηφιακό θερμόμετρο, το οποίο ρυθμίζεται ώστε να ενεργοποιείται στην επιθυμητή θερμοκρασία. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε κρεοπωλεία, εταιρείες βλαστοκυττάρων και βιομηχανίες παραγωγής ευπαθών τροφίμων που χρειάζονται ψύξη. Υπάρχουν πολλοί τύποι θερμόμετρων, που είναι σε θέση να ανιχνεύουν θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών κελσίου. Η συνηθέστερη εφαρμογή για τον συναγερμό αφορά θερμοκρασίες από 50 έως -150 βαθμούς Κελσίου.
 • Οι ανιχνευτές υγρασίας: Έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν διαρροή νερού. Τέτοιου τύπου ανιχνευτές χρησιμοποιούνται κοντά σε ηλεκτρολογικούς πίνακες, rack room, βιβλιοθήκες και δωμάτια αρχείων.
 • Οι δέσμες εξωτερικού χώρου: Αποτελούνται από δύο εξαρτήματα (πομπό και δέκτη) τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε οπτική επαφή μεταξύ τους, (η απόσταση ανάμεσα τους μπορεί να ποικίλλει από 2 μέχρι 250 μέτρα). Οι δέσμες μπορεί να είναι υπέρυθρες ή μικροκυματικές. Ένα αόρατο πλέγμα δημιουργείται μεταξύ του πομπού και του δέκτη, το οποίο προστατεύει την περίμετρο του σπιτιού στην αυλή ή τα παράθυρα και τις πόρτες εξωτερικά.

Να προτιμήσω ενσύρματο ή ασύρματο συναγερμό;
Τόσο οι ενσύρματοι όσο και οι ασύρματοι συναγερμοί θεωρούνται εξίσου αξιόπιστοι. Δείτε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε κατηγορίας.

 • Ασύρματοι συναγερμοί: Πλεονεκτήματα: γρήγορη εγκατάσταση (δεν απαιτούνται καλώδια), ευκολία μελλοντικής επέκτασης, δυνατότητα αποξήλωσης και μεταφοράς σε άλλο χώρο. Μειονεκτήματα: μεγάλο κόστος εξαρτημάτων (συγκριτικά με τον ενσύρματο), ανάγκη τακτικής αλλαγής στις μπαταρίες (ανά ένα με δύο χρόνια), στιγμιαία ενημέρωση των αισθητήρων σε ορισμένα μοντέλα (κάποια από τα ασύρματα συστήματα δεν έχουν την δυνατότητα να ενημερώνουν ότι κάποιο παράθυρο είναι μόνιμα ανοικτό ή κλειστό παρά μόνον να στέλνουν σήμα την ώρα που ανοίγει).
 • Ενσύρματοι συναγερμοί: Πλεονεκτήματα: χαμηλό κόστος ανιχνευτών (συγκριτικά με τους ασύρματους), μικρό μέγεθος ανιχνευτών, μειωμένο κόστος εγκατάστασης εφόσον προϋπάρχει εγκατάσταση καλωδίωσης. Μειονεκτήματα: μεγάλος χρόνος εγκατάστασης, απαιτείται καλωδίωση.

Συμπερασματικά: Τόσο τα ενσύρματα όσο και τα ασύρματα συστήματα είναι αξιόπιστα. Το κόστος τους είναι σχεδόν το ίδιο, αφού το ασύρματο σύστημα διαθέτει μεν ακριβά εξαρτήματα, ωστόσο δεν απαιτεί σημαντικό χρόνο εγκατάστασης (2-3 ώρες). Από την άλλη πλευρά, το ενσύρματο σύστημα έχει μικρό κόστος εξαρτημάτων αλλά απαιτεί μεγάλο χρόνο εγκατάστασης (5 – 8 ώρες).


Δυνατότητες Συναγερμού:
Οι συναγερμοί σας δίνουν τη δυνατότητα:

 • Να οπλίζετε το σύστημα παραμένοντας στον χώρο.
 • Να οπλίζετε και να αφοπλίζετε το σύστημα μέσω τηλεφώνου χρησιμοποιώντας κωδικό.
 • Να ελέγχετε τηλεφωνικά τον ηλεκτρολογικό πίνακα της οικίας ή της επιχείρησης μέσω του συναγερμού
 • Να ακούτε τι συμβαίνει στον χώρο του σπιτιού σας σε περίπτωση συναγερμού μέσω μικροφώνου που βρίσκεται στο πληκτρολόγιο.
 • Να οπλίζετε μόνο ένα μέρος του συναγερμού (πχ αποθήκη).
 • Να οπλίζετε και να αφοπλίζετε το σύστημα με την χρήση ασύρματου τηλεχειριστηρίου.

Οι συναγερμοί έχουν ενσωματωμένο τηλεφωνικό κωδικοποιητή με δυνατότητα αποστολής όλων των συμβάντων σε κέντρο λήψης σημάτων. Τα βασικότερα από τα σήματα που μπορούν να αποστέλλουν είναι τα παρακάτω:

 • Διάρρηξη
 • Όπλιση / Αφόπλιση
 • Αφόπλιση υπό απειλή
 • Φωτιά
 • Υψηλή Θερμοκρασία
 • Χαμηλή Θερμοκρασία
 • Σήμα Πανικού
 • Χαμηλή Μπαταρία
 • Διακοπή Ρεύματος
 • Υγρασία
 • Tamper

Η Μελέτη Εγκατάστασης
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους κύριους παράγοντες για την ορθή εγκατάσταση και τη μέγιστη ασφάλεια. Προκειμένου να γίνει σωστή επιλογή του συστήματος ασφαλείας, πριν από την εγκατάσταση προηγείται τεχνική μελέτη.

Καταλήγοντας:
Ένα μη καλά σχεδιασμένο σύστημα συναγερμού, είναι δυνατόν να σας αφήσει εκτεθειμένους. Οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρου και κάθε εγκατάστασης είναι διαφορετικές. Η τεχνογνωσία μας, η χαρτογράφηση του χώρου και ο σωστός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες σας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλειά σας.

Επικοινωνία

Δελφών 175
Τ.Κ. 54248, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 310485
Κιν.: 6977 407928 (Ραπτόπουλος Νίκος), 6944 427996 (Κοντονικόλας Ανδρέας)
Fax: 2310 310467
E-mail: info@eyecat.gr, info@synagermoi-thessaloniki.gr